BRC & IFS

 

Για τις επιχειρήσεις τροφίμων που οι εξαγωγές και η παραγωγή προϊόντων για λογαριασμό αλυσίδων λιανεμπορίου (private label) αποτελούν στρατηγική επιλογή έχουν αναπτυχθεί και απαιτούνται από την αγορά πιστοποιήσεις με πιο εξειδικευμένα πρότυπα. Η ένωση λιανεμπόρων την Μεγάλης Βρετανίας έχει εκδώσει σειρά από πρότυπα με σκοπό την αξιολόγηση προμηθευτών τους. Τα πρότυπα αυτά αποτελούν την οικογένεια BRC standards (British Retail Consortium). To πιο δημοφιλές πρότυπο είναι το BRC Food Technical Standard που πρωτοεκδόθηκε το 1998 και σήμερα βρίσκεται στην 5η έκδοσή του. Το πρότυπο αυτό αποτελεί το πάντρεμα των απαιτήσεων ενός συστήματος ποιότητας (π.χ. ISO9001:2008) και ενός συστήματος HACCP. 

Το πρότυπο χωρίζεται σε έξι κεφάλαια: Σύστημα HACCP, Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, Κτιριακές Εγκαταστάσεις, Έλεγχος Προϊόντος, Έλεγχος Διεργασιών, Προσωπικό. 

Το BRC έχει εκδώσει τα παρακάτω πρότυπα με τα οποία τα μέλη του ζητούν από τους προμηθευτές τους συμμόρφωση: 
a. BRC Global Standard for Food Safety (English): Issue 5 
b. BRC / IOP Global Standard for Packaging and Packaging Materials (English): Issue 3 
c. BRC Global Standard for Consumer Products (Issue 2a) 
d. BRC Global Standard - Storage and Distribution 
e. BRC Global Standard for Food Safety (North American): Issue 5 
f. BRC/FDF Technical Standard For the Supply of Identity Preserved Non-Genetically Modified Food Ingredients and Products 

Παρόμοια περίπτωση είναι το διεθνές πρότυπο IFS (International Food Standard) με την διαφορά ότι αναπτύχθηκε από τους Γερμανούς και Γάλλους λιανέμπορους, αλλά με τον ίδιο σκοπό. Το IFS αποτελεί συνδυασμό του ISO 9001:2000 και του HACCP. 

Υπάρχουν πέντε βασικά κεφάλαια: η Διαχείριση του Συστήματος Ποιότητας, η Ευθύνη της Διοίκησης, η Διαχείριση των Πόρων, η Υλοποίηση του Προϊόντος, και η Μέτρηση, Ανάλυση και Βελτίωση. Το πρότυπο αφορά, κυρίως, τους προμηθευτές τροφίμων, που είναι μέλη του Γαλλικού και του Γερμανικού συνδέσμου λιανέμπορων και επιχειρήσεις που τυποποιούν ή συσκευάζουν τρόφιμα για μεγάλες αλυσίδες πώλησης τροφίμων.

Είμαστε στην διάθεσή σας να αναπτύξουμε και να συμβάλουμε στην εφαρμογή του δικού σας συστήματος BRC ή IFS. Αναλαμβάνουμε να το εκπονήσουμε εξ αρχής ή να αναβαθμίσουμε το ήδη υφιστάμενο σύστημα HACCP (ISO22000 ή Codex Alimentarius) ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις των προτύπων των λιανεμπόρων. Έχουμε αναπτύξει κατά την πολυετή παρουσία μας στον χώρο εκατοντάδες συστήματα ασφάλειας τροφίμων βασισμένα σε διάφορα διεθνή πρότυπα ή και εταιρικά standards. 

Στις περιπτώσεις αυτές ισχύει η αρχή: ο εξειδικευμένος και έμπειρος σύμβουλος μπορεί ενσωματώσει σε ένα σύστημα διαχείρισης τις απαιτήσεις πολλών συναφών προτύπων γρήγορα και αποτελεσματικά. 

Επικοινωνήστε απευθείας μαζί μας στο info@advent.com.gr ή καλέστε μας άμεσα στο 210 9233551