top of page

Οδηγίες προς ΕΣΠΑ(αναμένοντες) και όχι μόνο!

Θα ήθελα με το παρών άρθρο να εκθέσω την άποψη μου και την πρότασή μου προς όλους αυτούς που αναμένουν τα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ για να ξεκινήσουν μια επιχείριση και να κυνηγήσουν το δικό τους όραμα.

Δεν χρειάζεται να αναλύσω το πολύ άσχημο επιχειρησιακό περιβάλλον που επικρατεί στην Ελλάδα, το 'εχθρικό' προς το επιχειρείν κράτος και τις αναποτελεσματικές και μη αποδοτικές τράπεζες καθώς αυτό είναι ευρέως γνωστό μέχρι το 'Άστρος της Κυνουρίας'.

Θα ήθελα να δώσω μια άλλη προοπτική της επιχειρηματικότητας.

Καταρχήν όλοι στον επιχειρηματικό χώρο συμφωνούν οτι αν η επιχείρησή σου δεν παράγει αξία δεν μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα δηλαδή μετά την εξάντληση τυχών κονδυλίων που έχει λάβει ως επιδότηση απο κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.Εξαιρείται βέβαια ο Δημόσιος Τομέας και πολλές δημόσιες επιχειρήσεις που διατηρούνται στην ζωή απομειώνοντας οποιαδήποτε αξία και επομένως δεν αποτελούν αντικείμενο του παρόντος άρθρου.

Αλλά το να δημιουργείς αξία δεν είναι αρκετό, πρέπει να εισπράττεις και αρκετή απο τη αξία που δημιουργείς, διαφορετικά θα έχεις την ίδια κατάληξη με αυτές που δεν παράγουν καμία αξία.

Για παράδειγμα υπάρχουν πολλές μεγάλες εταιρείες που δημιουργούν αξία δισεκατομμυρίων αλλά η αξία που τους απομένει είναι ελάχιστη και βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης όπως για παράδειγμα οι αεροπορικές εταιρείες που εισπράττουν δισεκατομμύρια αλλά το κέρδος τους είναι 37 λεπτά ανά επιβάτη (στοιχεία αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών). Αντιθέτως υπάρχουν εταιρείες που παράγουν πολύ λιγότερη αξία αλλά κρατούν ως κέρδος πολύ μεγάλο μέρος αυτών όπως η Apple, η Facebook, η Google κλπ.

Συνεπώς δεν έχει σημασία πόση αξία παράγεις αλλά πόση απο αυτή κρατάς ως κέρδος!

Αν παρατηρήσετε τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις θα δείτε οτι πρώτες (οι αεροπορικές εταιρείες) δρούν σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού ενώ οι δεύτερες (τεχνολογίας) δρούν σε συνθήκες σχεδόν μονοπωλείου.

Να θυμάστε λοιπόν οτι σε συνθήκες άρτιου ανταγωνισμού, μακροπρόθεσμα καμία εταιρεία δεν κερδίζει οικονομικά καθώς τα κέρδη συμπιέζονται λόγω συμπίεσης των τιμών.

Στην πραγματικότητα ο καπιταλισμός και ο ανταγωνισμός είναι αντίθετες έννοιες.

Εξάγεται λοιπόν το συμπέρασμα οτι αν θέλετε να δημιουργήσετε μια επιχείριση οικονομικά υγιή, αυτή πρέπει να διαφοροποιείται σημαντικά ώστε να έχει χαρακτηριστικά μονοπωλείου και να επιτρέψει μεγάλο μέρος της αξίας να γίνει κέρδος.

Τώρα γιατί τόσοι άνθρωποι πιστεύουν οτι ο ανταγωνισμός είναι κάτι υγιές, δεν θα το απαντήσω εδώ, όμως ο ανταγωνισμός μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν ευκαιρίες εκει που δεν υπάρχουν.

Συνεπώς δημιουργώντας μια επιχείρηση που δεν διαφέρει σημαντικά (δεν διαφοροποιείται) απο τις ανταγωνιστικές εταιρείες έχει ως αποτέλεσμα να εστιάζουμε μόνο στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών καθώς δεν έχουμε άλλα σημεία που μπορούμε να εστιάσουμε.

Το να διαφοροποιηθούμε όμως ως εταιρεία ή τα προϊόντα μας και οι υπηρεσίες μας να είναι διαφορετικά δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα.

Έχοντας 20ετή εμπειρία σε περισσότερες απο 2.000 επιχειρήσεις μπορώ να πω οτι 4-5 πραγματικά ήταν διαφορετικές ενω οι υπόλοιπες νόμιζαν οτι είναι διαφορετικές δηλαδή η διαφοροποίηση ήταν μόνο στο μυαλό των ιδιοκτητών.

Τέλος να κλείσω την ενότητα του ανταγωνισμού να θυμάστε οτι επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών είναι δύσκολο να γίνουν μονοπώλεια ή να δράσουν σε αγορά με μονοπωλειακά χαρακτηριστικά.

Προτείνω λοιπόν σε όσους σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια επιχείριση αξιοποιώντας ή όχι κεφάλαια απο τα προγράμματα ΕΣΠΑ, να επιλέγουν την αγορά τους με πολύ προσοχή. Προτείνω να ξεκινήσετε με μια πολύ μικρή αγορά. Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε, πάντα να επιλέγετε την μικρότερη απο τις διαθέσιμες.

Ο λόγος είναι γιατί είναι ευκολότερο να κυριαρχήσετε σε μια μικρή αγορά παρά σε μια μεγάλη.Μικρή βέβαια δεν σημαίνει ανύπαρκτη.

Απο την στιγμή που θα κυριαρχήσετε σε μια μικρή αγορά θα πρέπει να επεκταθείτε σταδιακά σε παρόμοιες και ελαφρώς ευρύτερες αγορές.

Τέλος αν και η τύχη είναι ένας παράγοντας που όλοι μιλούν στις επιχειρήσεις, προσωπικά δεν πιστεύω σε αυτή. Αν και ο παράγοντας τύχη υπάρχει αφορά όμως πολύ μικρό ποσοστό των επιτυχιών επιχειρήσεων. Η σκληρή δουλειά, το πάθος και η συνέπεια δημιουργούν θετικά αποτελέσματα. Κάποτε ρώτησαν εναν Διευθύνων Σύμβουλο μιας πολυεθνικής πως καταφέρνει και παίρνει τόσες επιτυχημένες αποφάσεις. Η απάντησή του ήταν σοκαριστική: ' δεν λαμβάνω επιτυχημένες αποφάσεις. Εγώ παίρνω μια απόφαση απλά μετά φροντίζω να πετύχει'

Κλείνοντας θα ήθελα να συμπεράνω οτι : 'Δημιουργούμε την τύχη μας με πολύ σκληρή δουλειά και πάθος'.

Tags:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page